Természetes megoldás refluxra

A reflux vagy gyomorégés az emésztőrendszerben fellépő kellemetlen érzés, amely sok ember életét nehezíti meg. A gyógyszeres kezelések mellett számos természetes megoldás is létezik, amelyek között a gyógynövények igen hatékonyak lehetnek.

A reflux tünetei

A reflux vagy gyomorégés tünetei nagyon kellemetlenek és zavaróak lehetnek. A tüneteket a nyelőcsőbe visszacsorgó gyomorsav okozza, mely az alsó légutakban is irritációt okoz. A leggyakoribb tünetek a következők:

  1. Égő érzés a mellkasban vagy a torokban
  2. Savas vagy keserű íz a szájban
  3. Savas felböfögés
  4. Nehézség érzése a gyomorban
  5. Hányinger
  6. Gyakori köhögés vagy rekedtség
  7. Nyelési nehézségek
  8. Torok- és gégeirritáció

A reflux tünetei lehetnek enyhe vagy súlyosak, és akár éjszaka is előfordulhatnak, ami a pihenést és az alvást is megzavarhatja.

A reflux megelőzése, kezelése

A reflux megelőzése fontos, mivel a tünetei kellemetlenek és akár komplikációkat is okozhatnak hosszú távon, például gyomorfekélyt vagy nyelőcsőgyulladást. Az alábbi módszerekkel megelőzhetjük a gyomorégés kialakulását, csökkenthetjük a reflux tüneteit:

  1. Kerüljük a fűszeres, zsíros és savas ételeket. Ezek az ételek növelhetik a gyomorsav termelődését és súlyosbíthatják a reflux tüneteit.
  2. Együnk kisebb adagokat, és ne együnk túl gyorsan. A nagyobb adagok és a gyors étkezés után a fokozódik a gyomorsav termelődése, ami növeli a reflux kockázatát.
  3. Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást és a dohányzást.
  4. Ne feküdjünk le azonnal az étkezés után, és ne hajoljunk le előre a gyomor összenyomásának elkerülése érdekében. Tartsunk az étkezés után legalább 2-3 órás szünetet, mielőtt lefeküdnénk.
  5. Használjunk laza, kényelmes ruhákat. A szűk ruházat és az öv az alsó nyelőcső izmaira nyomást gyakorolhat.
  6. Csökkentsük a stressz szintünket. A stressz hatással van a gyomor savtermelésére és a gyomor mozgására, ami hozzájárulhat a reflux kialakulásához.
  7. Végezzünk rendszeres testmozgást. A rendszeres testmozgás segít az ideális testsúly fenntartásában, így csökkentve a reflux kockázatát.

Gyógynövények a reflux kezelésére

A fehér akácvirág az egyik legismertebb gyógynövény, amely segít enyhíteni a gyomorégés tüneteit. A virágokban található különleges vegyületek csökkentik a gyomorsav termelését és enyhítik az irritációt.

A fehér árvacsalán is hasonló hatással bír, így segíthet a gyomorégés tüneteinek csökkentésében.

Fehér árvacsalán
Cickafarkfű

A cickafarkfű is nagyon hatékony a gyomorégés elleni küzdelemben. Serkenti az epeváladék termelését. Hasi fájdalmakra, puffadásra és emésztés javításra is kiváló ez a gyógynövény.

Az orbáncfű egy másik hatékony gyógynövény, amely a reflux kezelésére használható. Az orbáncfű segít enyhíteni a stresszt és a szorongást, amelyek gyakori okozói a gyomorégésnek. Emellett az orbáncfű gyulladáscsökkentő hatással is bír, amely segíthet enyhíteni az emésztőrendszerben lévő gyulladásokat.

Orbáncfű

A Fehér akácvirágos teakeverék egy nagyon hatékony természetes megoldás a reflux kezelésére, hiszen a benne lévő négyféle gyógynövény – egymást hatását erősítve – enyhíti a gyomorégés tüneteit és segít a gyógyulásban. A teakeverék rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a gyomorégést és javítani az emésztést.

Ajánlott termékek

Fehér akácvirágos teakeverék (Reflux tea) – 100g

Gyomorégésre, torokban és szájban fellépő maró érzés enyhítésére.