Fekete nadálytő alkoholos kivonat

A természetes gyógymódok világa tele van kincsekkel, amelyek segíthetnek megőrizni egészségünket és javítani életminőségünket. Ilyen kincs a fekete nadálytő is, amelynek alkoholos kivonata egyre népszerűbb a természetes gyógymódokat kedvelők körében.

A fekete nadálytő (Symphytum officinale)

A fekete nadálytő egy évelő növény, amely Európában őshonos. Gyakran találkozhatunk vele nedves réteken, patakok mentén, és még a kertekben is. A növény jellegzetes lila, illetve ritkán fehér virágokkal rendelkezik, és már évszázadok óta ismert gyógyhatásaival.

Mire használjuk a fekete nadálytő alkoholos kivonatát?

Gyulladáscsökkentésre

A fekete nadálytő kivonata gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így kiváló gyógyír ízületi fájdalomra, sportsérülések gyógyítására, zúzódásra, véraláfutás, valamint csontkinövés kezelésére. Alkalmazható a váll, a könyök, a csukló, a csípő, a térd ízületi fájdalmainak enyhítésére. Gerincfájdalmak enyhítésére is javasolt. 

Csonttörések utáni kezelésre

A Fekete nadálytő tinktúra hatékonyan segíti a csonttörések gyógyulását, népies elnevezése, a „forrasztófű” is erre utal. A kivonat elősegíti a csontenyv termelődését, így a csontok gyorsabban és szebben forrnak össze. A gipsz eltávolítása után javasolt a törött területet napi kétszer, reggel és este, legalább két héten át rendszeresen bekenni.

Bőrgyógyászati panaszok esetén

Furunkulusok, visszérgyulladás esetén is hatékony segítség a Fekete nadálytő alkoholos kivonata. Kedvező hatása az allantoinnak köszönhető, amely a granulációt és a szövetregenerációt gyorsítja.

Fájdalomcsillapításra

A fekete nadálytő hatékony fájdalomcsillapító, fejfájás esetén is segítségünkre lehet. Dörzsöljük be a fájó, lüktető részt a tinktúrával akár napi háromszor-négyszer is.

Ellenjavallat

A fekete nadálytő alkoholos kivonatát nyílt sebre nem szabad használni. Belsőleg nem alkalmazható. Várandós nők számára alkalmazása tilos (külsőleg sem alkalmazható). 14 éves kor alatt a kivonat használatát nem javasoljuk.

Fekete nadálytő alkoholos kivonat (kozmetikum)

A fekete nadálytő sokoldalú gyógynövény. Leggyakrabban ízületi bántalmakra, sportsérülések gyógyítására, fájdalomcsillapításra használják.