Napozásra fel! De csak óvatosan!

Itt az idő, hogy a téli időszakban kimerült D-vitamin raktárainkat feltöltsük és érezzük a nap sugarainak simogatását bőrünkön.

De csak csínján a sok napozással! Az UV sugárzás egyre erősebb és nem csak a bőrt öregíti, de a védekező képességét is csökkenti. 

Nem ülhetünk mindig árnyékban, de az alábbiakat tanácsos betartani:

  • 11.00 és 15.00 közötti időszakban óvakodjunk a napfénytől. Ha mégsem tudunk elbújni a nap elől ebben az időszakban, használjunk megfelelő erősségű napvédő krémet!
  • Divatos kiegészítőkkel nemcsak külsőnket dobhatjuk fel, egy csinos kalap, kendő, napszemüveg bőrünket is óvja a káros sugaraktól. (Tegyük hozzá, egy kevésbé csinos kalap ugyanolyan hatásos..)
  • Ha olyan gyógyszert szedünk, mely fényérzékenységet okoz, a kúra végéig mindenképpen kerüljük a napon tartózkodást.

Mi történik, ha megperzsel minket a nap?

Egy kellemes, napos ám szellős napon könnyen leéghet a bőrünk. Nagyon fontos, hogy komolyan vegyük a megelőzést és elkerüljük a leégést, hiszen:

  • csökken a bőr rugalmassága
  • ráncok alakulhatnak ki
  • száraz, durva lesz a bőr
  • szeplők, májfoltok alakulhatnak ki a bőrfelületen
  • elfertőződhet a bőrfelület
  • bőrrákot is okozhat

Ha mégis megtörtént a baj, az alábbi gyógynövények segíthetnek enyhíteni a napégés okozta fájdalmakat:

Orbáncfű

Az orbáncfű olajos kivonatát kimondottan bőrproblémákra ajánljuk. Az napégett bőrfelületet kenjük be az olajjal, hogy csökkentse a fájdalmat és elősegítse a bőr regenerációját. Az orbáncfűnek kiváló gyulladáscsökkentő hatása is van. Fontos tudni azonban, hogy a növény fényérzékenységet okozhat, elsősorban a nagyon fehér vagy érzékeny bőrű embereknél, ezért inkább az esti órákban ajánljuk használni.

Kamilla

A kamilla kiváló gyulladáscsökkentő éa bőrnyugtató hatású. Ez a gyógynövény a legfőbb összetevője a Kamillás teakeveréknek is, melyből lemosó teát is készíthetünk és ezzel kezelhetjük napjában többször is a leégett, kipirosodott, gyulladt bőrt. A felhasznált teafüvet se dobjuk el, az érintett bőrfelületet borogathatjuk vele.

Körömvirág

Szintén kiváló bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatása van a körömvirágnak. Ez a gyógynövény is megtalálható a Kamillás teakeverékben, valamint ennek kivonata került a babakrémbe is, melyet elsősorban gyermekeknek ajánlunk a kipirosodott vagy gyulladt bőr kezelésére, de természetesen érzékeny bőrű felnőttek is használhatják a krémet, például napozás után a bőr megnyugtatására.

Napozzanak óvatosan!