Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)

„Nagyon sokat használtuk gyerekkoromban. Ha a a mezőn dolgozó embert valami baleset érte, kéznél volt az útifű. … megtörtük, hogy a növényből kijöjjön a gyógyító hatás, és rátettük a sebre. A szúnyog- és darázscsípést is ezzel gyógyítottuk.”

Szabó György – Javasasszony unokája c. könyv

Igazi kozmopolita növény

A lándzsás útifű (Plantago lanceolata) az egész világon elterjedt évelő növény. Réteken, utak mentén és legelőkön is találkozhatunk ezzel az akár 50 cm magasra is megnövő gyógynövénnyel.

Nevét a lándzsa alakú hosszúkás keskeny leveleiről kapta, melyek hosszanti erezetűek.

Apró, fehér virágai toboz alakú tőkocsányon nyílnak. Májustól októberig virágzik.

Népies nevei: kígyófű, kígyónyelvűvű, lúdnyelvűfű, gyíkfű

Ír és Angol gyermekeinek játéka

Nagy felismerés, amikor tudatosul bennünk, mivel is játszottunk gyermekkorunkban. Az a bizonyos növény, melynek szív alakú leveleit lehúzkodtuk és csörgőt készítettünk belőle, az a pásztortáska . A lándzsás útifűvel mi nem játszottunk, de ír és angol gyerekek „Egy órás puska” (Ebben a videóban meg is nézhetik a játékot: ‘The 1 o’clock gun’) játékának főszereplője. Nevét az Edinburgh-i vár minden nap eldördülő puskáiról kapta. Ebben a játékban megfogják lándzsás útifű virágos szárának közepét és végét ráhurkolják a virág alatti szárrészre. Amikor a hurkot megrántják, ágyúgolyóként lő ki a virág feje és az nyer akinek a „puskája” messzebre hord.

A lándzsás útifű gyógyhatásai

A lándzsás útifű teája légzőszervi megbetegedések, köhögés, hörgőgyulladás, szájfertőzés, asztma esetén hatékony gyógyír.
Friss levele sebggyógyító, gyulladáscsökkentő hatású. Ekcéma, csalánkiütés esetén friss levelével dörzsöljük be a bőrfelületet. Szúnyog és darázscsípés esetén is hatásos.

Szabó Gyuri bácsi Lándzsás útifű teakeverékét por-, pollen- és állatszőr allergia esetén javasoljuk fogyasztani. A teakeverék összetevői, a lándzsás útifű, a mezei kakukkfű, a fürtös menta egymást erősítve veszik fel a harcot az allergiás tünetek csökkentésében.

Kapcsolódó termékek