Kamilla (Matricaria recutita)

A kamilla vagy másnéven orvosi székfű az egyik legismertebb és leggyakrabban használt gyógynövény Európában. Magyarországon tömegesen az Alföldön fordul elő, de nagy területen termesztik is. A kamillának a virágzatát gyűjtjük májustól júniusig. Az orvosi székfű különösen Németországban örvend igen nagy népszerűségnek, itt használják belőle a legtöbbet. Nyugatabbra inkább a római kamilla terjedt el jobban, ez hazánkban vadon nem fordul elő. 

A kamilla gyógyhatásai és felhasználási területei:

A kamillát már régóta ismeri és használja az emberiség. Már az ókori rómaiak és görögök is használták gyógyítás céljából. Felhasználása igen sokrétű. A kamillavirágzat (Matricaria flos) a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel. Folyékony kivonata kék színű. Az illóolaj jellegzetes színét a kamazulén adja. 

Gyomorpanaszok, gyomorgyulladás vagy bélgyulladás esetén csökkenti a nyálkahártya gyulladását, kiváló bevonószer. Az emésztési panaszok enyhítésében a görcsoldó hatása is szerepet játszik. Étkezések között ajánlott ilyenkor fogyasztani egy-egy csészével mindennap. Szájnyálkahártya gyulladás esetén is alkalmazható jó eredményekkel.

Megfázásnál toroköblögetőként használhatjuk, de inhalálhatunk is a teájával. Belsőleg fogyasztva izzasztó hatású. 

A kamillának nyugtató hatása is ismert. Ilyen céllal az esti órákban ajánlott fogyasztani a teáját, de akár fürdővízbe is tehetjük. Fürdővíz készítésénél legalább 3-5 liter teát kell készíteni, melynek minden literjéhez egy evőkanál kamillát kell használni.

A poliszacharidoknak köszönhető gyulladáscsökkentő hatása, de emellett antibakteriális hatású, így a sebgyógyulást is segíti a növény. Csökkenti a bőr- és nyálkahártyagyulladást, így dermatitis, ekcéma, psoriasis (pikkelysömör) esetén is igen hatékony. Szemborogatásra is használhatjuk.

A kamilla jó hatással van a fejbőrre és a hajhagymákra is és ragyogóvá teszi a szőke hajat. Hajmosáshoz használhatjuk.

A kamilla teáját élvezeti teaként is fogyaszthatjuk ízesítés nélkül vagy akár kevés mézzel édesítve.

A kamilla biztonságosan alkalmazható gyógynövény. Azoknál azonban, akik allergiások a fészkesvirágzatúakra (Asteracea), nagyobb lehet az esély a kamillával szembeni túlérzékenységre is.

Ajánlott termékek:

Kamillavirágzatot tartalmazó termékek, melyek elsősorban gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásúak.