Így készítjük a gyógyteákat

A gyógynövények gyógyító erejét akkor tudjuk igazán élvezni, ha helyesen készítjük el őket. A növények gyökérzetét, leveleit, virágos hajtását használjuk gyógyteák készítéséhez, de nem mindegy mit, és hogyan készítünk el. Nézzük sorra, mikor melyik eljárást alkalmazzuk.

Gyógytea készítése forrázással

Legtöbb esetben a gyógynövény levelét, szárát, virágos hajtását használjuk a gyógytea elkészítésére. Ekkor forrázással készítjük a teát, azaz ha egy adagot készítünk, egy evőkanálnyi gyógynövényt 2,5 dl forrásban levő vízzel leöntünk, a bögre tetejét letakarjuk (pl egy kistányérral) és 15 percig áztatjuk.

Gyógytea készítése főzéssel

Vannak olyan gyógynövények, melyeknek gyökerét, kérgét használjuk teakészítésre. Még ebbe a csoportba tartoznak a kórók (pl. mezei katáng) és a magas kovasav tartalmú növények is. Hogy a hatóanyag kiázzon, főzéssel készítjük el teájukat. 2,5 dl vízben egy csapott evőkanál teafüvet fedő alatt felforralunk, majd még 15 percig állni hagyjuk és leszűrjük. Főzéssel készül a mezei katáng, mezei zsurló teája is.

https://www.youtube.com/watch?v=TcCVxnHQArM

Gyógyteák készítése áztatással

Hideg vizes áztatással készítjük a csipkebogyó teáját. C-vitamin tartalma nagyon magas, Gyuri bácsi azt szokta mondani, több C-vitamin van egy kis bogyóban, mint egy nagyobb citromban. A C-vitamin 50-60 fok felett bomilik, hogy megtartsa vitamintartalmát, a csipkebogyó teáját hideg vizes áztatással készítjük.

A fehér fagyöngyöt mészmentes hideg vízben kell 12 órán át áztatni, célszerű este beáztatni, reggel meginni a teáját.

Hogyan készítsük el a Diabess-Györgyteát?

Gyuri bácsi cukorbetegeknek készült teakeveréke a Diabess-Györgytea azért is különleges, mert levelet és gyökeret is tartalmaz. Ahhoz, hogy a hatóanyagok kioldódjanak 1 evőkanál teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le és 45-50 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Hogyan tudja eldönteni, hogy kell elkészíteni a teát?

Szerencsére nem kell mindenkinek füvesembernek vagy javasasszonynak lenni :), hiszen minden Györgytea terméken megtalálható többek között a teakészítésre vonatkozó leírás is.


Bükki Gyógytea webáruház