6+1 gyógytea köhögésre

A köhögésnek számos oka lehet. Megkülönböztetjük a száraz és a hurutos köhögést. Lehet a kiváltó betegség akut vagy krónikus. De nemcsak légúti probléma okozhat köhögést, hanem pl. a dohányzás vagy éppen a reflux következménye, velejárója is lehet. Bármelyik esetet is vesszük, a gyógynövények mindig segítségünkre lehetnek a kiegészítő kezelésben.

Gyógynövények akut vagy krónikus, száraz köhögésre

A száraz köhögést okozhatja akut esetben valamilyen légúti gyulladásos megbetegedés, pl. torokgyulladás, hörgő- vagy tüdőgyulladás. Az ilyen gyulladások hátterében elsősorban vírusok vagy baktériumok állnak. Krónikus esetben a gyulladást asztma, COPD is okozhatja, de dohányzás vagy reflux következménye is lehet az állandó köhögés, krákogás.

Száraz köhögés esetén elsősorban köhögéscsillapító gyógynövényeket alkalmazzunk. Ilyenek pl. az apróbojtorján, a bodzavirág vagy a szurokfű. Ezeket kiegészíthetjük még egyéb, pl. vírusgátló (citromfűlevél, diófalevél) vagy immunerősítő (fürtös menta, csipkebogyó) gyógynövényekkel is.

Készítsünk otthon keveréket a különböző gyógynövényekből, melyeknek áldásos hatásai összeadódnak.

1. teakeverék

  • szurokfű
  • bodzavirág
  • fürtös menta
  • citromfűlevél

2. teakeverék

  • bodzavirág
  • csipkebogyó
  • apróbojtorján
  • fürtös menta

A teakeverék elkészítése: vegyünk mindegyik gyógynövényből egy-egy csapott evőkanálnyi mennyiséget és öntsük le 1 liter forrásból levett vízzel. Fedjük le, hagyjuk pihenni 10-15 percig, majd szűrjük le. Elsősorban ízesítés nélkül fogyasszuk, de ha langyosra hűlt, kevés mézzel is ízesíthetjük. A 2. keverékben a csipkebogyót is forrázzuk, ebben az esetben ugyan a C-vitamin nagy része elvész, de ezenkívül is sok egyéb hatóanyagot tartalmaz és még ízletesebbé teszi a keverékünket. Az 1 liter teát a nap folyamán elosztva fogyaszuk el. Enyhébb tünetek esetén a mennyiség természetesen csökkenthető. Gyermekeknek 3 éves kortól féladagban (egy-egy csapott teáskanál teafű/ 1 liter) adható napi 1-3 csészével.

Várandósság alatt vagy szoptatási időszakban a bodzavirág, csipkebogyó, citromfűlevél és apróbojtorján egyenlő arányú keverékét alkalmazhatjuk napi 1-3 csészével.

Hurutoldás gyógynövényekkel

Hurutos köhögés esetén részesítsük előnyben a hurutoldó gyógynövényeket, mint amilyen a mezei kakukkfű vagy annak keverék tea változata, a Mezei kakukkfüves teakeverék (Immunerősítő tea), amely egyben a megfázás tüneteit is enyhíti és az immunrendszer működését is támogatja. A mezei kakukkfű 2 éves kortól, a teakeverék 3 éves kortól adható. Terhesség és szoptatás alatt azonban egyiket se alkalmazzuk.

Tüdőfűleveles teakeverék minden esetre. Dohányosoknak is.

Makacs, elhúzódó köhögés esetén, legyen szó akár száraz vagy hurutos köhögésről, a Tüdőfűleveles teakeveréket (A torok barátja) javasoljuk fogyasztani. A teakeverék tüdőtisztító, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő hatású, mely krónikus betegségek, pl. COPD vagy asztma kiegészítő kezelésében is jó szolgálatot tesz. Napi egy csésze teát kortyolgassunk el pár óra alatt. Súlyosabb esetekben 1-2 hétig akár napi 2 csészével is fogyaszthatjuk. A keverék erős hatású gyógynövényeket tartalmaz, így várandósság, szoptatás idején, valamint 12 éves kor alatt ne alkalmazzuk. Krónikus esetekben a napi egy csésze tea legfeljebb 4 hónapig fogyasztható, majd egy hónap szünet után ismételhető a kúra.

+1 Amikor a köhögés oka a reflux

Előfordul olyan eset is, amikor a száraz köhögés hátterében nem légúti probléma áll, hanem a reflux. Ilyen esetben a Fehér akácvirágos teakeveréket (Reflux tea) ihatjuk egy csészével naponta, lehetőség szerint az esti órákban fogyasztva.

Fontos megjegyezni, hogy a gyógynövényeket elsősorban kiegészítő kezelésekhez ajánljuk az orvosi terápia mellett. A gyógyszeres kezelések elhagyását vagy kizárólag gyógynövényekkel való helyettesítését nem javasoljuk orvosi konzultáció nélkül. A különböző gyógyszerek és gyógynövények fogyasztása között mindig legyen legalább 2 óra eltérés a zavartalan felszívódás érdekében.

Ajánlott termékek