Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)

Az apróbojtorján (Agrimonia eupatoria) a rózsafélék (Rosaceae) családjának tagja. Aranysárga fürtjei miatt igen mutatós gyógynövényünk, hazánkban gyakori előfordulással. Horgas végű áltermése könnyen ráakaszkodik az állatok bundájára (vagy éppen az ember ruhájára), így utazik más helyekre és terjed el sokfelé. Sokan párlófűként ismerik inkább, de hívják még népiesen koldustetűnek, hattyúfűnek, Szent Pál füvének vagy királynéasszony káposztájának is.  A hajtását, annak is a felső 20-30 cm-es részét gyűjtjük teljes virágzáskor júniustól augusztusig.

Az apróbojtorján gyógyhatásai és felhasználási területei:

Az apróbojtorján kiváló antibakteriális, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő és hámosító hatású gyógynövény. Javítja az emésztést, fokozza az epetermelést, illetve az epe ürülését. A magas húgysavszintet csökkenti és gátolja a vesekőképződést. Vizelethajtó hatású, segít a húgyúti fertőzések megelőzésében vagy kezelésében.
Alkalmazható gyomor- vagy bélhurut esetén. A teában lévő cserzőanyagok összehúzó hatásúak, ezért hasmenés esetén is segít. Ilyenkor forrázás helyett pár perces főzéssel készítsük a teát. Gyulladáscsökkentő hatása miatt májgyulladás esetén is kiváló. Fogyaszthatjuk még torok- vagy mandulagyulladás, hangszalaggyulladás, rekedtség, köhögés esetén.

Napi rendszerességgel ihatjuk az apróbojtorján teáját 1-3 csészével, lehetőleg étkezések előtt. Gyermekeknek 6 éves kortól adható. Várandósság vagy szoptatás alatt is fogyasztható a különböző húgyúti vagy emésztőrendszeri panaszok enyhítésére, napi 1-2 csészével, amíg indokolt.

Külsőleg lemosásra, borogatásra használhatjuk nehezen gyógyuló sebeknél vagy fekélyek kiegészítő kezelésénél. Szájüregi vagy fogínyproblémák esetén kiváló öblögetőszer. Ebben az esetben teáját nem kell meginni, csak naponta többször öblögetni vele.

Ajánlott termékek:

Kiváló tulajdonságai miatt az apróbojtorján sok teakeverékben is fellelhető, erősítve azok hatásait.