Tavaszi tisztítókúra

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember az egészséges embereknek évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel ajánl tisztítókúrát. A tisztítást azonban akár negyedévenként is érdemes egyszer beiktatni.

Az ajurvédikus  gyógyításban is tisztítással kezdődnek a terápiák, és Gyuri bácsi is úgy véli, hogy a betegségek kezelését célszerű mindig egy átfogó méregtelenítéssel kezdeni, így az ezt követően alkalmazott terápia hatásossága, eredményessége is fokozottabb lehet.

A tisztításban a gyógynövények fontos szerepet játszhatnak. Gyuri bácsi legalább 3 hétig ajánlja a tisztítókúrát, de az elszántabbak akár 6 hétig is alkalmazhatják. Ez idő alatt naponta egy csésze teát javasolt meginni. Mivel a keverékek hatása sokrétűbb, összetettebb, ezért leginkább a Csalánleveles teakeveréket (Tisztító tea) javasolja fogyasztani Gyuri bácsi. A tisztító teát legjobb reggel, lehetőleg éhgyomorra meginni. Ezután kb. negyed óra elteltével már elfogyasztható a könnyű reggelink is. Amennyiben reggel nincs időnk meginni a teát, készítsük el előre és vigyük magunkkal, majd a következő étkezés előtt fogyasszuk el. Estére a vízhajtó hatása miatt már nem javasoljuk a fogyasztását. A teakeveréknek székletlazító hatása is van, azonban jellemzően nem okoz hasmenést.

8 az 1-ben 

A Csalánleveles teakeverékben 8 féle gyógynövény segít a szervezet felfrissítésében, tisztításában és a legfontosabb szervek támogatásában:

  1. A csalánlevél tisztítja a húgyhólyagot és a húgyutakat.
  2. A bodzavirág vízhajtó és segíti az emésztést.
  3. A nyírfalevél vízhajtó, vértisztító és a vese működését segíti.
  4. Az orvosi ziliz támogatja az emésztőrendszer munkáját.
  5. A fekete ribizlilevél a felhalmozódott húgysav kiürítésében segít, de az emésztést is javítja, valamint  a húgyutakra is jótékony hatással van.
  6. A galagonya értisztító, segíti a szív munkáját és javítja a keringést.
  7. A gyermekláncfű epehajtó, vizelethajtó, emésztést segítő.
  8. A kis ezerjófű májtisztító, emésztésjavító.

Várandós kismamáknak, szoptatós édesanyáknak és gyermekeknek 12 éves korig nem javasoljuk a tisztítókúrát.

Fontos megjegyezni, hogy betegség esetén a gyógynövényeket kiegészítő kezelésekhez ajánljuk az orvosi terápia mellett. A gyógyszeres kezelések elhagyását vagy kizárólag gyógynövényekkel való helyettesítését nem javasoljuk orvosi konzultáció nélkül. A különböző gyógyszerek és gyógynövények fogyasztása között mindig legyen legalább 2 óra eltérés a zavartalan felszívódás érdekében.